Skip to content

Deze tool is speciaal interessant voor leidinggevenden die handvatten zoeken om functioneringsvraagstukken in hun team of organisatie op te lossen.

Medewerkers komen doorgaans niet bij een organisatie werken om dwars te liggen. Toch hebben leidinggevenden met regelmaat te maken met:

  • de medewerker die steeds weigert het nieuwe systeem te gebruiken.
  • de ‘ja, maar…’-medewerker
  • dat team dat hun nieuwe collega’s na een fusie als een enge ziekte uit de weg gaat.
  • dat groepje medewerkers dat in de vergadering  doorlopend kritiek levert.

Om hier slimme oplossingen voor te vinden moet een leidinggevende begrijpen dat mensen in groepen altijd persoonlijke belangen nastreven. Mensen maken in hun hoofd een soort winst & verliesrekening van gedrag: ‘Hoeveel levert dit gedrag mij onderaan de streep op?’  Deze berekeningen kunnen ervoor zorgen dat medewerkers in het dagelijkse werk gedrag laten zien dat een goede samenwerking in de weg staat.

Als contextmaker kunnen leidinggevenden de Winst & Verliesrekeningen van medewerkers beïnvloeden. Zo kunnen ze  contraproductief gedrag verminderen en samenwerking stimuleren

Wat gaan we doen?

In deze workshop leren leidinggevenden gedrag van medewerkers te analyseren op basis van de persoonlijke belangen die eraan ten grondslag liggen. 

  • Ze ontdekken hoe menselijk gedrag in groepen doorlopend gestuurd wordt door het streven naar veiligheid en/of status in de groep.
  • Ze ervaren zelf hoe de winst & verliesrekening bij hen werkt als ze in een groep op anderen reageren. Deze ervaringen worden gekoppeld aan een inzichtgevende theorie over hoe het brein ons sociale gedrag aanstuurt.
  • Deelnemers ontdekken hoe weerstand tegen verandering waardevolle informatie blootgeeft over welke persoonlijke belangen er worden beschermd.
  • Met behulp van de tool met de begeleidende vragen bedenken zij creatieve oplossingen die ongewenst gedrag van medewerkers via contextveranderingen kunnen ombuigen in gewenst gedrag. 

Deze workshop draagt erin bij dat je als contextmaker de oplossing voor gedragsvraagstukken in teams sneller gaat vinden in contextaanpassingen in plaats van het vervangen van mensen. Want daarmee offer je doorgaans ook veel expertise en werkervaring. Zo blijf je als contextmaker stevig aan het roer staan als je te maken krijgt met gedrag waar je een oplossing voor moet vinden. 

Voor wie?

Deze workshop is ontwikkeld voor mensen die in een leidinggevende rol werkzaam zijn, zodat zij elkaar kunnen inspireren met hun ervaringen als leidinggevende. 
 

In-company:

Deze workshop is in-company mogelijk vanaf 5 deelnemers. Wil je eerst ontdekken of deze leergang en de achterliggende visie iets voor jullie is? Start dan met de Masterclass (4 uur).

 

vragen?

Wij beantwoorden ze graag.

Meer context maken?
Hoe bouw je aan een sterke eenheid en productieve teams?
Hoe creëer je een omgeving waarin mensen elkaar nodig hebben?
Hoe zorg je ervoor dat mensen met vertrouwen in samenwerking zullen investeren?